Ticker

6/recent/ticker-posts

Ψηφίστηκε η διάταξη για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων

Κατά πλειοψηφία πέρασαν από τη Βουλή ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε άρθρο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών (ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων) και αφορούν την εποπτεία και λειτουργία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Το σχετικό άρθρο προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης των εγγειοβελτιωτικών έργων, καθώς και την εποπτεία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) στις Περιφέρειες. 


 Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζει η αιτιολογική έκθεση του Νόμου, συγκεντρώνεται όλο το αντικείμενο των Έργων και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων στην Περιφέρεια ώστε να αποφευχθούν αδυναμίες, παρερμηνίες και αναποτελεσματικότητα που επικρατούσε κατά το παρελθόν.
Το άρθρο υπερψηφίστηκε, εκτός από τα κόμματα της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) και από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Αντίθετα το καταψήφισαν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής, ενώ «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.
Ανακοίνωση για την ψήφιση της διάταξης εξέδωσε και ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βαρδάκης (διαβάστε εδώ)
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ο βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Ν. Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με τις διατάξεις για τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ: «Νομίζω ότι πολύ σωστά οι ΤΟΕΒ μπαίνουν μέσα σε μια ενιαία διοίκηση. Ξέρετε ότι οι ΓΟΕΒ ήταν στην περιφέρεια, όπως και οι ΤΟΕΒ που παλιά ήταν στις περιφέρειες και μετά τους πήγαν στους δήμους. Τώρα ξαναγυρίζουν πίσω κια έτσι θα έχουμε ένα ενιαίο κέντρο. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό, γιατί οι δήμοι το τελευταίο διάστημα δεν μπόρεσαν να έχουν εποπτεία στους ΤΟΕΒ. Νομίζω ότι έτσι θα έχουμε έναν γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό για όλη την περιφέρεια.
Δεύτερον, εδώ αποσαφηνίζεται και πώς θα είναι η λειτουργία αυτών των οργανισμών και ποιες αρμοδιότητες θα έχει ο καθένας από αυτούς.
Τρίτον, πρέπει να ξέρετε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν έχει να κάνει με τα χρήματα των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ. Πρόκειται για χρήματα που πληρώνουν οι αγρότες. Στον μεν ΓΟΕΒ πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες γης 1,5 ευρώ το στρέμμα, ενώ στους ΤΟΕΒ υπάρχουν διάφορα αντίτιμα ανάλογα με τη χρήση νερού που κάνει ο κάθε χρήστης. Άρα, και εδώ υπάρχει αυτό που λένε «τιμολόγηση» του νερού. Επομένως και εδώ μπορούμε να δούμε τέτοιες μορφές, όπως το πώς θα γίνονται αυτά τα έργα, διότι οι εισφορές των αγροτών που θα καταβάλλονται θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και θα πάνε και στα έργα».
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την αιτιολογική έκθεση και το περιεχόμενου του νόμου

http://www.agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια