Ticker

6/recent/ticker-posts

Εθελοντισμός

Μέρος 1ο 
Τι είναι ο Εθελοντισμός; 
Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη μέσα από την οποία οι άνθρωποι αποκτούν νέες δεξιότητες και βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες στην κοινότητα τους. Ο εθελοντισμός δεν έχει πλαίσια και όρια, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις με βάσει τις αξίες, αρχές και την κοινωνικό -οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της κοινωνίας.
Οι εθελοντές προέρχονται από οποιοδήποτε κοινωνικό-οικονομικό στρώμα της κοινωνίας. Αν λάβουμε υπόψη ότι ένας εθελοντής μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, ακαδημαϊκού υπόβαθρου, τότε μπορούμε εύκολα να ισχυριστούμε ότι σχεδόν όλοι οι πολίτες μπορούν να είναι υποψήφιοι εθελοντές. 
Είναι η μη αμειβόμενη και δίχως επαγγελματική εξέλιξη δραστηριοποίηση των πολιτών που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα. Δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή. 
Η προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας, έχει πολλές μορφές δράσης: 
-Συνοδεία βοήθεια στο σπίτι 
-Εμψύχωση 
-Δωρεά αίματος, μεταφορά ασθενών 
-Υγειονομικές φροντίδες,Πρώτες βοήθειες 
-Ψυχαγωγία 
-Έρευνα διάσωση 
-Ακραία καιρικά φαινόμενα 
-Πυρκαγιές 
-Σεισμοί 
-Προστασία Περιβάλλοντος 
-Διαχείριση καταυλισμών 
-Ναυτικά ατυχήματα 
-Ευαισθητοποίηση πολιτών για συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια