Ticker

6/recent/ticker-posts

Μυκηναική Ακρόπολη Γλα (Κάστρο) Βοιωτίας -Συνέχιση Γεωφυσικών Ερευνών

Η ακρόπολη του Γλα είναι κτισμένη σ΄ένα χαμηλό λόφο που υψώνεται 20-40 μ. από την πεδιάδα και βρίσκεται στο βορειοανατολικό κέντρο του λεκανοπεδίου της Κωπαΐδας. Ο λόφος έχει απιοειδές σχήμα,διαστάσεις 900Χ580 μ. και η επιφάνειά του καλύπτει έκταση 200 στρεμμάτων.
Περικλείεται από εντυπωσιακό τείχος μήκου;3 χλμ. που ακολουθει το φυσικό σχήμα του βράχου.Το τείχος του Γλα,τόσο στην εσωτερική όσο στην εξωτερική όψη,διακόπτεται από κατακόρυφες προεξοχές-οδοντώσεις.Η κατασκευή αυτή υπαγορεύθηκε από το οικοδομικό υλικό,τον εγχώριο ασβεστόλιθο, ο οποίος δεν προσφέρεται για καμπύλες επιφάνειες.Το τείχος αποτελειίται από μεγάλους τετραγωνισμένους ογκόλιθους,δημιουργώντας την εντύπωση ψευδοϊσοδομικού συστήματος.Διασχίζεται από τέσσερις πύλες,στις οποίες οδηγούν αναβάθρες.Τα δάπεδα των τοίχων ήταν λιθοστρωτα,τα κατώφλια είχαν τη μορφή χαμηλών τοιχαρίων με ξύλινη επένδυση,οι πύλες είχαν ξύλιαν θυρώματα και ξύλινα θυρόφυλλα επενδεδυμένα με χάλκινα ελάσματα.
Στο εσωτερικό της ακρόπολης υπήρχαν διάφορα κτίρια,αλλά τον χώρο κατελάμβανε ένας εκτεταμένος περίβολος που χωρίζεται εγκαρσίως με διατείχισμα εγκαρσίως σε δυο τμήματα:το βόρειο,όπου βρίσκεται το ανάκτορο και το νότιο που περιλαμβάνει δυο παράλληλα μακρόστενα κτιριακά συγκροτήματα.Η Βόρεια και η Βορειοανατολική πύλη έχει 100 μέτρα μήκος και 6-7.5 μ. πλάτος. Ο περίβολος είναι κτισμένος απο κανονικούς λιθους σύμφωνα με την κυκλώπεια τεχνική αλλά η ανωδομή του είναι πλίνθινη.Έχει δυο πύλες,εκ των οποίων η μία, η ανατολική ,οδηγεί κατευθείαν στο μέλαθρο, ενώ η νότια οδηγεί στο νότιο συγκρότημα.Μια τρίτη πύλη βρίσκεται στο διατείχισμα και εξασφαλίζει την επικοινωνία των δυο τμημάτων του περιβόλου.
Η ακρόπολη περιβάλλεται από αναχώματα,προκειμένου να συγκρατούν τα νερά των χειμάρρων και των ποταμών για να μην πλημμυρίζει το λεκανοπέδιο.Στα ΄γυρω υψώματα υπήρχαν παρατηρητήρια,φρούρια και οχυρά που εξασφάλιζαν τη φύλαξη και τη συντήρηση των αποστραγγιστικών έργων.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια