Ticker

6/recent/ticker-posts

Επίσημο αίτημα του Δήμου Αλιάρτου προς ΥΠ.Α.Α.Τ για την παραχώρηση των Κήπων και Άλλων εκτάσεων‏



ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Του Δημάρχου Αλιάρτου

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων
κ. Σκανδαλίδη Κωνσταντίνο
                     
Κοινοποίηση
1.                Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο Παύλο
2.                Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντά Κλέαρχο
3.                Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας
κ. Μουλκιώτη Γεώργιο
4.                Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου Οργανισμού Κωπαΐδος 
κ. Κυριάκου Ευάγγελο
5.                Βουλευτή κα. Αγάτσα Άρια
6.                Βουλευτή κ. Γιαννάκη Μιχάλη
7.                Βουλευτή κ. Τόγια Βασίλειο
8.                Βουλευτή κα. Τσόνογλου Βασιλική
9.                Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλιάρτου
κ. Γκούμα Ευάγγελο

Θέμα: Παραχώρηση των Κήπων και άλλων εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο Δήμο Αλιάρτου

    
Κύριε Υπουργέ
Δια του παρόντος υπομνήματος θέτω υπόψη σας ένα χρόνιο και  ώριμο αίτημα του Δήμου Αλιάρτου, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το οποίο τυγχάνει της θερμής αποδοχής του συνόλου των δημοτών μας. Το αίτημα αυτό έχει πολλάκις τεθεί σε δημόσιο διάλογο, έχω όμως την πεποίθηση, ότι τώρα ήρθε η στιγμή να υλοποιηθεί.
    
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Στην πόλη της Αλιάρτου, που είναι και η έδρα του ομώνυμου Καλλικρατικού Δήμου, βρίσκονται oι περίφημοι «Κήποι», στους οποίους σώζονται βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, τα οποία χρησιμοποιούσε η εταιρεία «Lake Copais Co Ltd». Τα κτίρια στέγαζαν τις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας και τους χώρους κατοικίας των Άγγλων στελεχών της. Υπήρχαν, επίσης, υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και δύο νερόμυλοι.
Οι «Κήποι Αλιάρτου» είναι μια περιοχή 110 στρεμμάτων, η οποία αποτελεί ένα μοναδικό στην Ελλάδα βοτανολογικό κήπο αγγλικού τύπου, μέσα στον οποίο βρίσκονται αγροτοβιομηχανικά κτίσματα, κατοικίες και κτίρια διοίκησης τα οποία κατασκεύασε η αγγλική εταιρεία αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας. Τα κτίρια αυτά κηρύχθηκαν διατηρητέα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 33/Β/28-1-1991. Από το 1953 ανήκουν στον Οργανισμό Κωπαΐδας, φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το διατηρούμενο μέχρι σήμερα αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας «Lake Copais Co» στην Αλίαρτο, σε συνδυασμό με το συγκρότημα των «Κήπων» που περιλαμβάνει και τις κατοικίες των Άγγλων στελεχών της εταιρείας, αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον και μοναδικό ίσως στην Ελλάδα παράδειγμα αγροτοβιομηχανικής αρχιτεκτονικής και, παράλληλα, χαρακτηριστικό δείγμα αγγλικής αρχιτεκτονικής κατοικιών και διαμόρφωσης κήπων, σε συνδυασμό με ένα τέλειο για την εποχή του σύστημα άρδευσης.
Οι «Κήποι» βρίσκονται στην καρδιά της πόλης της Αλιάρτου και αποτελούν πνεύμονα πρασίνου, χώρο αναψυχής, και ιστορικής κληρονομιάς και μνήμης για τους Δημότες, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης. 
Παρά το γεγονός ότι, τόσο η έκταση των «Κήπων»  όσο και τα κτίρια της Αγγλικής Εταιρείας έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ιστορικά διατηρητέα μνημεία (ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/90/1255 ΦΕΚ 33/Τεύχος Δεύτερο/28-1-1991), ο Οργανισμός Κωπαΐδος και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως ιδιοκτήτες του χώρου αδυνατούν να τα συντηρήσουν επαρκώς και να τα αναδείξουν. Για το λόγο αυτό,  τη συντήρηση όλου αυτού του συγκροτήματος έχει αναλάβει ο Δήμος Αλιάρτου, χρησιμοποιώντας το προσωπικό του και επιβαρυνόμενος το ανάλογο οικονομικό κόστος. H τελευταία  ανάπλαση των «Κήπων» με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αλιάρτου, έγινε το 2007, είχε προϋπολογισμό 1.392.930 Ευρώ, από πόρους του Γ΄ΚΠΣ. Θα πρέπει να επισημανθεί, επίσης,  ότι έχουν προηγηθεί και άλλες αναπλάσεις των «Κήπων».
Η εγκατάλειψη των «Κήπων» από τους ιδιοκτήτες τους στερεί από τον Δήμο Αλιάρτου τη δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησης του πολιτιστικού του αποθέματος προς όφελος των κατοίκων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι είναι πλέον η στιγμή να παραχωρηθούν στο Δήμο Αλιάρτου οι «Κήποι» καθώς και η προς νότια-νοτιοδυτικά αυτών έκταση, 64 περίπου στρεμμάτων, προς τον οικισμό Μαλάκι, που αποτελεί φυσική συνέχειά τους και περιέχει επίσης διατηρητέα κτίσματα της αγγλικής εταιρείας καθώς και άλσος, το οποίο, επίσης, ο Δήμος Αλιάρτου φροντίζει και συντηρεί.             
Το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς δημιουργεί σύγχυση αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός ιστορικός, πολιτιστικός αλλά και φυσικός πλούτος να καταρρέει και να κινδυνεύει από απρόβλεπτες καταστάσεις, που ενδέχεται να αλλοιώσουν την ιστορία της περιοχής, αλλά και να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα, γεγονός που μας καθιστά όλους υπόλογους έναντι των γενεών που ακολουθούν. Ταυτόχρονα όμως στερεί από το Δήμο Αλιάρτου τη δυνατότητα να αναπτύξει και να αξιοποιήσει  την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την παραχώρηση των κήπων στο Δήμο Αλιάρτου υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κωπαΐδος.


Κατόπιν αυτών
Ζητούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1.                 Την παραχώρηση προς το Δήμο Αλιάρτου κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή της έκτασης των «Κήπων», με τα υφιστάμενα σε αυτή διατηρητέα κτίρια, που περιλαμβάνεται στα Ο.Τ. 154 και 155 του σχεδίου πόλης της Αλιάρτου, εξαιρουμένων ως προς τη χρήση των κτιρίων που στεγάζονται τα γραφεία της διοίκησης καθώς και του συνεργείου, τα οποία είναι και τα μόνα που χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Κωπαΐδος. Η παραχώρησή τους θα συμβάλει στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου, καθόσον σκοπεύουμε να αναδείξουμε το φυσικό τους κάλλος, την ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική τους αξία για ολόκληρη την πεδιάδα της Κωπαΐδας. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι «Κήποι» εφάπτονται της Παλαιάς Εθνικής οδού Αθήνας – Λαμίας από την οποία διέρχονται χιλιάδες επισκέπτες προς την Αράχωβα, τους Δελφούς και τη Δυτική Ελλάδα, φιλοδοξούμε να τους διαμορφώσουμε σε έναν ευχάριστο  σταθμό της διαδρομής. Τα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται στους «Κήπους» - εκ των οποίων πολλά λεηλατούνται και καταρρέουν - σκοπεύουμε να τα αξιοποιήσουμε για τη δημιουργία Πνευματικού Κέντρου, Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Μουσείου για την ιστορία των «Κήπων» και της Κωπαΐδας κλπ. Η αξιοποίηση και η επιλογή χρήσης των διατηρητέων κτιρίων θα γίνει με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τη φυσιογνωμία, την αρχιτεκτονική και την ιστορία τους και αναδεικνύοντας την αξία του χώρου. Τέλος, αποτελεί, εκτός όλων των άλλων λόγων, ηθική υποχρέωση της Πολιτείας να παραχωρήσει τους «Κήπους» στο Δήμο Αλιάρτου, ο οποίος τους συντηρεί από το υστέρημά του κι αυτός με την σειρά του να τους αποδώσει στο λαό του για χρήση.       
2.                 Την παραχώρηση προς το Δήμο Αλιάρτου κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή της έκτασης εμβαδού 63.943 τ.μ, με τα υφιστάμενα σε αυτή διατηρητέα κτίρια που αποτελεί φυσική συνέχεια των κήπων προς νότια-νοτιοδυτικά και συνορεύει: Νοτιοανατολικά με τα όρια του οικισμού του Δήμου Αλιάρτου Μαλάκι, Ανατολικά με ιδιοκτησία κληρονόμων Αρβανίτη και πέραν αυτού με σχέδιο πόλεως, Δυτικά με μη εγκεκριμένη δημοτική οδό που συνδέει το σχέδιο πόλεως με  τον οικισμό Μαλάκι και Βόρεια με τους κήπους και τον Λόφιο ποταμό που διασχίζει την πόλη της Αλιάρτου. Η έκταση αυτή είναι άλσος, το οποίο επίσης συντηρεί και φροντίζει ο Δήμος, εντός του οποίου βρίσκονται διατηρητέα, με την ίδια απόφαση, κτίρια της αγγλικής εταιρείας, τα οποία για πολλά έτη στέγασαν το Γυμνάσιο της Αλιάρτου, αποκτώντας έτσι μια πρόσθετη ιστορική και συναισθηματική αξία για την πόλη μας, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται ως κατοικίες. Ο χώρος αυτός αποτελεί τον φυσικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης, ενώ τα κτίρια μπορούν να αξιοποιηθούν στεγάζοντας κοινωφελείς δράσεις, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών κ.α.   
3.                 Την παραχώρηση προς τον Δήμο Αλιάρτου κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του τεμαχίου 5 (Ο.Τ.92), του σχεδίου πόλης της Αλιάρτου έκτασης 22.469 τ.μ, με τα υφιστάμενα σε αυτή διατηρητέα κτίρια. Τα κτίρια χρησιμοποιούνταν ως σταύλοι από την αγγλική εταιρεία και, ενώ έχουν κριθεί διατηρητέα με την προαναφερθείσα απόφαση του ΥΠΠΟ, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και καταρρέουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της σύγχυσης αρμοδιοτήτων και της εγκατάλειψης, έχουν εκτελεστεί ανεξέλεγκτα, από περιοίκους, οικοδομικές εργασίες που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία και τον ιστορικό τους χαρακτήρα. Εφόσον τα κτίρια αυτά περιέλθουν στην κυριότητα του Δήμου Αλιάρτου, θα μπορούσαν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουν την ιστορική τους αξία, να  στεγάσουν μια κλειστή αγορά που είναι χρόνιο αίτημα των κατοίκων και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είχε παραχωρηθεί στον Δήμο Αλιάρτου, με την υπ’αριθμ. 106506/8-5-1985 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας για  δημιουργία πλατείας και λοιπών κοινόχρηστων χώρων. Δυστυχώς, όμως, η απόφαση αυτή αναίτια ανακλήθηκε με την υπ’αριθμ. 112835/24-7-1985 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας με την οποία το συγκεκριμένο ακίνητο παραχωρήθηκε στον Οργανισμό Κωπαΐδος.   
      Eπισημαίνουμε πως η έκταση των «Κήπων» με την φυσική τους προέκταση προς το νότια-νοτιοδυτικά (Μαλάκι) και το τεμ 5 (ΟΤ 92),δηλαδή τα αιτηθέντα προς παραχώρηση ακίνητα, περικλείουν την κεντρική πλατεία της Αλιάρτου, στην οποία ,επίσης, περιέχονται διατηρητέα κτήρια της Αγγλικής εταιρείας και ο Δήμος τα χρησιμοποιεί για κοινωφελείς και λειτουργικούς  σκοπούς (Δημ.Ωδείο, Συνεδριακό Κέντρο, Γραφεία κοινωφελούς επιχείρησης, Ψηφιακό Μουσείο Χριστιανικής Βοιωτίας, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).Η προσθήκη των ακινήτων αυτών, εφόσον παραχωρηθούν στον Δήμο, ενοποιεί τον ιστορικό χώρο λειτουργίας της αγγλικής εταιρείας και το εναπομείναν πολιτισμικό αγαθό και δημιουργεί ένα ανοικτό μουσείο εν λειτουργία που δικαιούται και αξίζει ο Δήμος μας.



Κύριε Υπουργέ

Στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνει ο τόπος μας και ο λαός μας, ο Δήμος Αλιάρτου αναζητά την δική του ευκαιρία ανάπτυξης.


Η παραχώρηση των συγκεκριμένων ακινήτων από το Υπουργείο σας, προστατεύει αφενός μεν τα ίδια τα ακίνητα, αφετέρου δε, θέτει τις βάσεις μιας αξιοποίησης που με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορική κληρονομιά, θα αποδώσει και οφέλη στον Δήμο μας.


Η παραχώρηση θα συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση, διαχείριση, συντήρηση, βελτίωση του πρασίνου, των εγκαταστάσεων και των υποδομών, τη φύλαξη και γενικά την προστασία των «Κήπων».

Επίσης, θεωρώ ότι έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες μας να ικανοποιήσουμε χρόνιες επιθυμίες τους, οι οποίες χωρίς να προκαλέσουν καμία ζημία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ταυτόχρονα θα ωφελήσουν πολλαπλά το Δήμο Αλιάρτου και τους δημότες του.
Εν αναμονή της θετικής σας απόφασης

                                     Με τιμή

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ


ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια