Ticker

6/recent/ticker-posts

Οι Ελικωνιάδες Μούσες και η πηγή Ιπποκρήνη


Κάποτε οι Μούσες διαγωνίστηκαν στο τραγούδι με τις εννιά κόρες του Πιέρου, βασιλιά της Πιερίας.

Μόλις άρχισαν να τραγουδούν οι κόρες του Πίερου έπεσε σκότος βαθύ σ` όλη την γύρω περιοχή. Όταν άρχισαν να τραγουδούν οι Ελικωνιάδες Μούσες έλαμψε πάλι το φως του ήλιου. Όλα τα κινητά πράγματα του κόσμου μαγεύτηκαν από τις μελωδίες και ακινητοποιήθηκαν, οι ποταμοί, η θάλασσα, τα άστρα και ο Ουρανός, για να ακούσουν το τραγούδι. Ο Ελικώνας μαγεμένος άρχισε να αιωρείται προς τον Ουρανό.

Τότε ο Ποσειδώνας φοβήθηκε μήπως το όρος φτάσει πολύ ψηλά και τρυπήσει το θόλο του Ουρανού και οι άνθρωποι ανέβουν στον τόπο της κυριαρχίας των θεών γι’ αυτό έστειλε το γιο του, τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο, να επαναφέρει το όρος στη θέση του. Χτύπησε με δύναμη την οπλή του ο Πήγασος την κορυφή του Ελικώνα και το όρος κάθισε πάλι στη Γη. Στο σημείο που το χτύπησε ανέβλυσε νερό και δημιουργήθηκε η πηγή Ιπποκρήνη.

Οι κόρες του Πίερου αναγνώρισαν την ήττα τους και σιώπησαν. Οι Μούσες όμως εξοργίσθηκαν που δεν μίλησαν και μεταμόρφωσαν τις κόρες του Πίερου σε όρνεα, να κράζουν σε όλη τους τη ζωή με αποκρουστικές φωνές.


Η πηγή Ιπποκρήνη βρίσκεται στον Ελικώνα, στο μέγα και άγιο βουνό των Μουσών, σε υψόμετρο 1280 μέτρα, εκεί που βρίσκεται το ιερό και ο βωμός του Δία. Πηγαίνοντας εκεί σήμερα κάποιος θα δει υπολείμματα του ιερού του Διός καθώς και της πηγής Ιπποκρήνης.

Από το Μυθολογικό Εργαστήρι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς:
 http://liblivadia.wikidot.com/news:174






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια