Ticker

6/recent/ticker-posts

Εστεμένια ή Στεμένια, πηγή Αλιάρτου

Οι πηγές της Αλιαρτίας χώρας και το ειδυλλιακό περιβάλλον του Ελικώνα οδήγησαν τους κατοίκους της στη δημιουργία μύθων και άλλων ιστοριών με τις οποίες προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν διάφορα φαινόμενα.
Ορισμένοι από αυτούς τους μύθους συνδέονται με την πηγή Εστεμένια η οποία βρίσκεται στο Βορειοανατολικό άκρο της ακρόπολης της Αλιάρτου με θέα στη λίμνη Κωπαΐδα. Παλαιότερα τα νερά έρρεαν από το άνω τμήμα του βράχου και σχημάτιζαν μικρό καταρράκτη. Σήμερα το νερό έχει ελαττωθεί και αναβλύζει από χαμηλότερο σημείο του βράχου.


Ο περιηγητής William Gell που επισκέφθηκε την αρχαία Αλίαρτο στις αρχές του 19 ου αιώνα αναφέρει: ‘’ κάτω από το βράχο της ακρόπολης στη βόρεια πλευρά βρίσκεται λίμνη και μια πλούσια πηγή που τώρα αποτελεί καταφύγιο για τις χελώνες’’.

Σύμφωνα με τη παράδοση , η κόρη του βασιλιά Αλιάρτου πήγε μια μέρα με τις υπηρέτριες της στην πηγή να πάρουν νερό. Όπως κάθισαν στην άκρη ,η πριγκίπισσα έσκυψε πάνω από τα καθαρά της νερά ,γιατί της φάνηκε πως είδε κάτι που γυάλιζε – πράγματι, ήταν η αντανάκλαση του στέμματος της – και έσκυψε , για να διακρίνει καλύτερα .


Το στέμμα ,όμως, έπεσε στο νερό και από τότε η πηγή ονομάστηκε Εστεμένια . Διηγούνταν , μάλιστα ,ότι τα νερά της πηγής έμειναν για πάντα κρυσταλλένια.

Πηγή : Η Αρχαία Αλίαρτος ,Πάρις Βαρβαρούσης.













Φωτό Στράτου Σιδερά



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια