Ticker

6/recent/ticker-posts

Εκκοκκιστήριο βάμβακος Αλιάρτου -Μάζεμα βαμβακιού στην Κωπαΐδα (Φωτό- Βίντεο)

Επρόκειτο για τυπικό βιομηχανικό συγκρότημα  που περιελάμβανε εκκοκκιστήριο  και αποθήκες βάμβακος.
Καταλάμβανε ένα οικοδομικό τετράγωνο γενικών  διαστάσεων 161χ70,3μ.
Το συγκρότημα χτισμένο το 1936 διατηρεί ακόμη και σήμερα τον βιομηχανικό του χαρακτήρα.









Αποτελείτο από από:
1. Αποθήκες συσπόρου βάμβακος
2. Εκκοκιστικές μηχανές 
3.  Μηχανοστάσιο
4.  Αποθήκες βαμβακόσπορου
5.  Αποθήκες δεμάτων βάμβακος
6.  Κλίβανο βαμβακόσπορου
7.  Αποθήκες εξαρτημάτων εκκοκκιστηρίου  
8.  Δωμάτια προσωπικού
9.  Οικία φύλακα
10. Ζυγιστήριο
11. Γραφεία
12. Αποθήκες σάκκων 

 Αγρότες και αγρότισσες της Βοιωτίας μαζεύουν τη σοδειά του βαμβακιού στην πεδιάδα της Κωπαΐδας. Στην Αλίαρτο οι μηχανές του Εκκοκκιστηρίου Βάμβακος του Οργανισμού Κωπαΐδας βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

 10/09/1954 - 10/10/1954




            


 πατήστε στις εικόνες
 











Η καλλιέργεια του βαμβακιού ήταν άγνωστη στην αρχαία Ελλάδα. Αρκετοί συγγραφείς, όμως, αναφέρουν ότι το βαμβάκι αναπτυσσόταν στην Ινδία. Ο Ηρόδοτος κατά το 445 π.Χ. αναφέρει στην ιστορία του ότι « στην Ινδία φυτρώνουν άγρια δέντρα που παράγουν μαλλί πιο ωραίο και πιο εκλεκτό από το μαλλί των προβάτων. Από τα δέντρα αυτά οι Ινδοί εξασφαλίζουν τα ρούχα τους». Ο Ηρόδοτος αποκαλεί το βαμβάκι «είρια από ξύλου» και αναφέρει ότι οι Ινδοί ήταν ντυμένοι με «είματα από ξύλων πεποιημένα», δηλαδή με βαμβακερά υφάσματα.

Για πρώτη φορά αναφέρεται η καλλιέργεια του βαμβακιού στην αρχαία Ελλάδα από τον Παυσανία κατά τον 2  μ.Χ. αιώνα. Κατά την εποχή εκείνη το βαμβάκι ήταν γνωστό με το όνομα βύσσος.  Το όνομα βαμβάκι αναφέρεται για πρώτη φορά στη νομοθεσία του Ιουστινιανού, φαίνεται δε να προέρχεται από τη λέξη βόμβυξ με την οποία ονόμαζαν το μετάξι, που είχε προέλευσή του την Ασία. Κατά την εποχή του Ιουστινιανού, γύρω στο 552 μ.Χ., η καλλιέργεια του βαμβακιού ήταν ευρύτατα διαδεδομένη.

 Η συστηματική του καλλιέργεια άρχισε μετά το 1931 με την ίδρυση των δύο κρατικών ιδρυμάτων, του Ινστιτούτου και του Οργανισμού Βάμβακος, με άμεσους στόχους την προώθηση της καλλιέργειας, την υποβοήθηση της εμπορίας του και γενικότερα την ανάπτυξη της βιομηχανίας κατεργασίας του βαμβακιού και των προϊόντων του. Η συμβολή τους φάνηκε αμέσως, αφού μέσα σε μια δεκαετία τετραπλασιάστηκε η καλλιεργούμενη με βαμβάκι έκταση.


Το Κράτος πρόσεξε ιδιαίτερα το βαμβάκι και έλαβε τα ενδεικνυόμενα μετρά για την ενίσχυση της παραγωγής. Ο Οργανισμός Βάμβακος και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου γεωργίας διέδωσαν κατά τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής τους παραγωγικές και υψηλής αξίας ποικιλίες βάμβακα. Οι καλλιεργητές είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν επιστημονικές μεθόδους καλλιέργειας και καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών του βάμβακα.

Κατά το διάστημα 1973-1982 αγοράστηκαν οι πρώτες δίσειρες βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές με κρατική επιδότηση από τον Οργανισμό Βάμβακος, που τις παραχωρούσε για τη συγκομιδή του βαμβακιού σε Ομάδες Κοινής Καλλιέργειας Παραγωγών. Αργότερα οι μηχανές αυτές αγοράστηκαν από τις Ομάδες Κοινής Καλλιέργειας Παραγωγών που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Κατά αυτόν τον τρόπο δόθηκε λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επέκταση της βαμβακοκαλλιέργειας.  Η θεαματική όμως αύξηση της βαμβακοκαλλιέργειας συντελέστηκε με το πέρας του 1981, με την είσοδο δηλαδή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.










 πατήστε στις εικόνες



 Λιβαδειά :Εργοστάσιο κατεργασίας βάμβακος


  
Λιβαδειά:Εργοστάσιο κατεργασίας βάμβακος




Λιβαδειά : Έξω από το εργοστάσιο κατεργασίας βάμβακος  


Λιβαδειά:Εργοστάσιο κατεργασίας βάμβακος


Τα εργοστάσια βάμβακος στη Κρύα δίπλα στην Έρκυνα


---------------------------------------------------------------------------------------------

































































































Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια