Ticker

6/recent/ticker-posts

Εκτινάσσεται η τιμή του ελαιολάδου λόγω ξηρασίας

Το 2017 δεν είναι μια ταραχώδης χρονιά μόνο για το πετρέλαιο αλλά και για το ελαιόλαδο. Το παρθένο ελαιόλαδο έχει σημειώσει άνοδο 25% φέτος καθώς η ξηρασία επηρεάζει τους μεγάλους παραγωγούς της λεκάνης της Μεσογείου.
Η παραγωγή στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Τυνησία και σε μικρότερο βαθμό την Ισπανία αναμένεται να σημειώσει απότομη πτώση φέτος.


«Η κατάσταση στην Ιταλία είναι απαίσια, στην Ελλάδα και την Τυνησία το ίδιο. Φαντάζεστε τι θα γίνει αν η παραγωγή πέσει απότομα και στην Ισπανία;», σημειώνει ο Παναγιώτης Καραντώνης, διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου για το Ελαιόλαδο.
Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να πέσει κατά 14% με την ιταλική παραγωγή να αναμένεται να πλήττεται περισσότερο το τελευταίο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Η Ελλάδα αναμένεται ότι θα έχει πτώση 20%, η Τυνησία 17% ενώ η παραγωγή στην Ισπανία, η οποία θεωρείται η «Σαουδική Αραβία του ελαιολάδου» εξαιτίας του μεγέθους της προβλέπεται ότι θα σημειώσει πτώση 7%.
Η συρρίκνωση της προσφοράς και η άνοδος των τιμών έχουν περιορίσει την ευρωπαϊκή ζήτηση για ελαιόλαδο, γνωστό για τις βιταμίνες τους, τα θρεπτικά συστατικά του και την αντιοξειδωτική του δράση. Ωστόσο, η ζήτηση σε άλλες περιοχές παραμένει ισχυρή. Η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Κίνα συγκαταλέγονται στις αγορές όπου οι εισαγωγές αυξάνονται σημαντικά.
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες επηρέασαν την παραγωγή ελαιολάδου με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι προέβλεπαν οι μετεωρολόγοι και οι ειδικοί στην αγροτική παραγωγή.  
Όπως επισημαίνει ο Vito Martielli, αναλυτής της ολλανδικής τράπεζας, Rabobank, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές του αγροτικού τομέα, «τα τρία από τα πέντε τελευταία χρόνια η παραγωγή επλήγη από την κακοκαιρία».
Παρόλο που τα επίπεδα παραγωγής είναι υψηλότερα από ότι εκείνα του 2012 και 2014 όπου η Ισπανία επλήγη από ξηρασία και η Ιταλία από ζιζάνια, η εντατικοποίηση της μείωσης της παραγωγής και τα χαμηλότερα επίπεδα αποθεμάτων έχουν καταστήσει την αγορά πιο ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών. Οι τιμές χονδρικής για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σημείωσαν άνοδο πάνω από τα 4.200 δολάρια ο τόνος.
Ο κ. Καραντώνης εκτίμησε ότι ενώ η παραγωγή στην Ισπανία ήταν χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν αρχικά, εξακολουθούσε να είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με το 2012-2013.
Το άλμα στις τιμές της χοντρικής άσκησε επιπλέον πίεση στην τελική τιμή για τους καταναλωτές η οποία αυξήθηκε. Οι τιμές της λιανικής στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο 26% την τελευταία διετία με την μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στην Ισπανία (36%), σύμφωνα με τον όμιλο ερευνών IRI. Όπως εκτιμά ο κ. Καραντώνης, «μέσα στους επόμενους μήνες, οι τιμές στα σουπερμάρκετ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι υψηλότερες σε σχέση με ό,τι ήταν πριν από 2-3 μήνες». 

http://www.e-geoponoi.gr
insider.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια