Ticker

6/recent/ticker-posts

Η μάχη της Πέτρας: Η τελευταία σύγκρουση του αγώνα του 1821

Ο καθοριστικός ρόλος Καποδίστρια και Υψηλάντη - Η προσπάθεια του Καποδίστρια να περιληφθεί στο ελληνικό κράτος η Στερεά Ελλάδα - Ο Δ. Υψηλάντης, συγκροτεί αξιόμαχο στρατιωτικό σώμα στην Α. Στερεά - Η τεράστια σημασία της ελληνικής νίκης.
Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 16ης Νοεμβρίου 1828, η Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες θα έμπαιναν κάτω από την εγγύηση των Μεγάλων Δυνάμεων, μέχρι να αποφασιστεί οριστικά η τύχη της Ελλάδας με τη συγκατάθεση της Υψηλής Πύλης. Αυτό σήμαινε, ότι υπήρχε ο κίνδυνος το ελληνικό κράτος να περιοριστεί μόνο στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. 
Ο Καποδίστριας όμως, γνωρίζοντας την πάγια αρχή της διπλωματίας, πως μια περιοχή που κατακτάται με τα όπλα, πολύ δύσκολα επιστρέφεται (ένα γνωστό παράδειγμα «επιστροφής» είναι η Βόρειος Ήπειρος και μάλιστα όχι μία φορά…), είχε ήδη στείλει ισχυρές δυνάμεις στη Στερεά Ελλάδα για να την απαλλάξει από την τουρκική κυριαρχία. Έτσι, όταν θα υπογραφόταν η οριστική Συνθήκη Ανεξαρτησίας, ο Κυβερνήτης, θα έθετε τις Μεγάλες Δυνάμεις μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.
Αναδημοσίευση από το  http://www.protothema.gr 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια